A Bodrog Néptáncegyüttes a Zemplén Fesztivál keretében – s egyben a Bor, mámor Bénye rendezvénysorozathoz kapcsolódva – augusztus 18-án Erdőbényén adott színvonalas műsort. Ej te bor hol termettél című – borversekkel, bordalokkal színesített – összeállításukat sokan látták, a távolabbról érkező vendégek mellett több sárospataki család is ezért utazott a Béres Szőlőbirtokra. A Bodrog után az Európa szerte ismert Vujicsics Együttes szórakoztatta a közönséget.
– Nem első alkalommal vettünk részt a fesztiválon, hiszen a fűzérradványi kastélyban szervezett bálokon korábban többször közreműködtünk, mégis azt gondolom, fontos az együttesnek, hogy a szervezők felkérték erre az előadásra. Egyrészt azért, mert a fesztivál közönségének megmutathattuk, hogy Sárospatakon van egy színvonalasan működő amatőr művészeti együttes, amely értékeket képes létrehozni, másrészt azért, mert ez alkalommal – mint korábban a Hegyközi lakodalmas, vagy a Pataki oktatás históriája kapcsán – ismét a megszokottól kicsit más módon kellett gondolkodnunk táncművészetről, társművészetekről.
E másféle gondolkodásnak volt köszönhető az a műsor, amelyben a néptánc-koreográfiákat a magyar folklórkincsből szemezgetett borversekkel, valamint – Tamás Janka közreműködésében – Zemplénben, és Eger környékén gyűjtött bordalokkal fűztük össze. Az együttes tagjait az is inspirálta a műsor alatt, hogy rendkívül jó volt a közönség, lereagálták a színpadon történteket, a humorral fűszerezett verseket, s nem kevés tapssal jutalmaztak bennünket. Annak is örülünk, hogy mind a szervezők, mind a közönség soraiban ülők részéről rendkívül jó visszhangja volt e műsornak, s a pozitív visszajelzések mindig feltöltik az együttes energiával, lendülettel.
Darmos István