Változatos programok az őszi-téli évad kínálatában

A Művelődés Háza és Könyvtára falai között e napokban kezdődik az új őszi-téli évad. A hagyományos színházi, ismeretterjesztő, könyvtári, kiállítási programok mellett újdonságokkal is várjuk az érdeklődőket.

A kamarazenei bérlet sorozatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve szervezzük. Az öt előadásból álló programsorban a Zeneakadémia tehetséges növendékei mutatkoznak be, műsorukon klasszikus és kortárs darabokkal. A sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Minden hónapban lesz színházi előadás is. Zenés vígjáték, szatíra, bűnügyi komédia szerepel a tervezett bemutatók között. Bár az előadások nem bérletes konstrukcióban kerülnek értékesítésre, színházlátogatóinknak elővásárlási lehetőségük van a régi helyükre.

A színházi programok kiegészítője lesz az októberben nyíló Kiss Manyi emlékkiállítás, melynek keretében színháztörténeti ritkaságokat, dokumentumokat, fényképeket tekinthet meg a közönség. A vándorkiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet állította össze.

A Pécsi Sándor- díj átadását hagyományosan januárra tervezzük, a közönség szavazata alapján legjobb alakítást nyújtó színésznőnek és színésznek. Az ünnepséget a művész Iskolakerti szobránál koszorúzással szeretnénk kiegészíteni.

Az Etnofónia sorozatban Moldvai táncház szerepel a táncházmozgalom 40 éves évfordulója alkalmából, de lesz Berecz András műsor, Bodrog Néptáncegyüttes szerkesztett- műsoros estje és Bodrog Bál is.

Az ismeretterjesztő „Köztünk élő világjárók” és a „Kalandozások a Tokaj-hegyaljai borvidéken” sorozatok is folytatódnak havi rendszerességgel.  A mozi is helyet ad majd környékünket bemutató építészeti, természeti előadásoknak a hagyományos filmvetítések mellett.

Kiállítások az Újbástya Rendezvénycentrum Urbán György termében és a Művelődés Háza galériájában egyaránt lesznek.  Többek között feLugossy László, Sárossy Tibor alkotásaiból is nyílik majd tárlat.

A könyvtárban „Őszi könyvtári napok” országos programsorozattal indul az október. Minden hónapra jut a már megszokott közösségek alkalmaiból is. Így folytatódnak a Baba-mama klub tematikus programjai, a Kreatív Varázssziget foglalkozásai, csakúgy, mint az Irodalmi teadélután összejövetelei. Jeles napokról, népszokásokról is megemlékeznek a könyvtári rendezvények, az oktatási intézményekkel közös programok sem maradnak el. A módszertani munkát helyezik előtérbe az Olvasószolgálati Műhely foglalkozásain.

Újdonság lesz a Városi Farsangi Gála. Az általános iskolák farsangi bemutatóján kiemelt egyéni és csoportos jelmezesek városi szintű megjelenésének szeretnénk teret adni, a korosztálynak szóló könnyűzenei programmal fűszerezve.

Megemlékezünk a Magyar Nyelv Napjáról novemberben, és a Tánc Világnapjáról áprilisban.

Kiemelkedő rendezvénye lesz az intézménynek 2013 márciusában a ház 30. születésnapja.

Folytatódnak az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közös programjaink, lesznek új felnőttképzési projektjeink.

Havi programjainkról a Sárospatak újságból, honlapunkról, műsorfüzetből, plakátokról értesülhetnek.