Néhány évvel ezelőtt az EMMI pályázatot írt ki a magyarországi art mozik digitalizálására, melyen A Művelődés Háza és Könyvtára intézményrészlege, A Mozi sikeresen elnyert 12,5 millió forintot. Ezt még az Önkormányzat 5 millió forinttal megtámogatta, így 2014 márciusa óta képileg már 3D-s vetítésre is képes A Mozi illetve a hangzása is teljesen megújult. A nézők folyamatosan visszaszoktak mozizni, az intézményrészleg pedig sok külön programot is szervezett a látogatóknak, természetesen a legújabb filmek vetítésén túl. Azóta eltelt 5 év, és éves szinten 14-15.000-ren fordulnak meg A Moziban. Az elmúlt hétvégén megünnepelték a digitalizálás évfordulóját, és egy különleges vendéget, Bárány Róbertet, az Ozone TV szerkesztő/műsorvezetőjét hívták meg egy előadásra.

Sajószegi Gábort kérdeztük, mit tapasztalt az elmúlt években, milyen a látogatottság és megéri e még art filmeket vetíteni.

„Ha a nézők hozzájutnak az aktuális filmekhez, akkor szívesen jönnek moziba, és nézik meg azokat a filmeket, amelyek éppen a mainstreamben megjelennek. Valójában nem csak a nagy amerikai sikerfilmek mennek egy kisvárosi filmszínházban, hanem igenis a művész és art filmek is. Sok olyan filmet vetítünk, amelyek valamelyik fesztiválon jól szerepeltek. Van egy art sávunk, ami nagyon jól működik. Ez azt jelenti, hogy a művészfilmeket sem dobjuk ki a moziból. Missziónknak tekintjük, hogy szinte kivétel nélkül a magyar filmkínálatot is bemutassuk.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 14-15.000 néző között van az éves látogatottságunk, ami egy remek szám, tekintve hogy 2013-ban az éves nézőszámunk 846 volt. Hogy mitől lehetünk ennyire sikeresek?! Talán mert nagyon keményen dolgozunk azon, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk a nézőknek és megfelelő filmkínálatot állítsunk össze számukra. Szeretnénk minél szélesebb közönséget kiszolgálni, mely nagyritkán kompromisszumok elé állít minket. Véleményem szerint a külön programok is – például a mai este programja is – segítik azt, hogy nem csak egy moziként, hanem közösségi találkozóhelyként, kultúraközvetítő színtérként is tekintenek ránk.” – mondta A Mozi vezetője.

A születésnapon egy volt patakival ünnepeltek, Bárány Róberttel, aki jelenleg az Ozone TV-nél szerkesztő/műsorvezetőként dolgozik és a világot járja. Mint elmondta, sose volt terve hogy majd utazni fog, egyszer csak megragadta az érzés, és kipróbálta magát a szakmában. És milyen jól tette, hisz utazóműsoraiban nem hétköznapi, és nem a turisták által közismert oldaláról mutatja be a szebbnél szebb helyeket, legyen az Európa egy eldugott kis városa, vagy Dél-Korea, akár Grúzia, ahová Robi elmondása szerint bármikor visszatérne, mert nagyon megfogta az ottani élet és annak varázsa. A nézők utifilmekkel tarkított előadást hallhattak Robitól, aki szívesen osztotta meg tapasztalatait és élményeit utazásairól.

(Sárospatak honlap)