A Makovecz Imre Alapítvány látogatása Sárospatakon

 

A Művelődés Háza és Könyvtára felújított épületében a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait fogadta a város és az intézmény vezetése az elmúlt hét végén. A találkozón részt vett Szabó Marianne Munkácsy Mihály-díjas textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Pál a kuratórium elnöke, Makovecz Anna festő, grafikus, Sáros László György DLA tervező, dr. Komáromi Éva a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, Kocsi László a kivitelezést végző ÉPSZER Zrt. vezetője, Kocsis János műszaki ellenőr.

Aros János polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújítás folyamatában részt vettek és azt anyagi forrásokkal, munkájukkal segítették.

Csatlósné Komáromi Katalin az intézmény igazgatója részletesen bemutatta az elmúlt évek történéseit, kiemelve azokat a mérföldköveket, amelyek a 2016 decemberében megjelent kormányhatározat óta történtek. Az említett dokumentumban jelent meg először, hogy a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló határozatban foglaltak szerint 1.300.000.000 forint támogatásból sor kerülhet A Művelődés Háza és Könyvtára épületének felújítására. A döntést követően hosszú idő telt el az első munkálatokig, ezen idő alatt Sáros László György vezetésével elkészültek a tervezési dokumentumok és ezek alapján bővült a rendelkezésre álló forrás is. Az ÉPSZER Zrt. 2019 májusában kezdte meg az épület felújítását, ami sok nem várt fordulatot hozott. A műszaki átadás-átvétel 2021 márciusában zajlott. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a város lakóival közösen már nagyon várják a visszaköltözés időpontját. A vendégek minden zugát bejárták az épületnek, tájékoztatást kaptak a műszaki paraméterekről, a kivitelezés körülményeiről, a megváltozott épületgépészeti rendszerekről. Közösen elemezték a több mint harminc éves használati tapasztalatból eredő funkcióváltozásokat. A séta alatt több anekdota és történet hangzott el Makovecz Imréről, a család sárospataki élményeiről. Szabó Marianne felidézte az épület alsó folyosóján található textilmunkájának, a „szem” elkészültének és elhelyezésének történetét.

A kuratórium tagjait megelégedéssel töltötte el, hogy a kivitelezők minőségi munkát végeztek, az üzemeltetők pedig kellő gondossággal jártak el a beruházás során. Mindannyian abban bíznak, hogy a Makovecz életmű e jelentős alkotása továbbra is meghatározó szerepet tölthet be a város, a járás kulturális életében.

A vendégek látogatást tettek az Árpád Vezér Gimnázium épületében is, melynek felújítása folytatása lehet a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló határozatban foglaltaknak.