A Művelődés Háza és Könyvtára

Hírek

 • 2021. június. 10.
 • Családról Családra Patakról!

  A Művelődés Háza és Könyvtára többfordulós játékos családi vetélkedőt hirdet a 2021. júliustól októberig tartó időszakban. Több generációt szeretnénk játékra hívni, közösséget építeni és mélyíteni a családi, baráti kapcsolatokat. Olyan családok jelentkezését várjuk, akik szeretnek csapatban dolgozni, kreatívak és van lehetőségük részt venni egy hosszabb vetélkedősorozaton. A jelentkezés regisztráció útján történik. A regisztrált családok közül hármat hívunk játékba, akik a későbbiek folyamán bővítik saját csapataikat. A családok összetétele minimum két felnőtt és egy gyerek (3 fő), ami bővíthető nagyszülőkkel, keresztszülőkkel, unokatestvérekkel akár.

  A játék menete:

  1. forduló:

  Résztvevők: a regisztráltak közül három család.

  Téma: A pataki diákélet.

   

  1. forduló:

  Résztvevők: a három versenyző családnak további két-két családot kell bevonnia a vetélkedőbe, akikkel egy csapatot alkotnak (csapatonként 3 család).

  Téma: Hív a természet – Tengerszem túra

   

  1. forduló:

  Résztvevők: az előző fordulóban csatlakozottak új partnereket – még két-két családot – vonnak be a játékba (csapatonként 7 család).

  Téma: Sárospatak Értékei – Helyi Értéktár elemeinek játékos feldolgozása.

   

  1. forduló:

  Résztvevők: már nem bővül tovább a játékba hívott családok száma (21 család versenyez 3 csapatban).

  Téma: Szüret Tokaj-Hegyalján.

   

  Regisztrációhoz szükséges:

  • csapatfotó
  • csapatnév
  • csapat létszáma (min. 3, max 6 fő/család)
  • telefonszám
  • e-mail cím

  Jelentkezési határidő: 2021. június 29. 16.00

  Azokat a családokat, akik bekerültek a játékba, e-mailben értesítjük.

  A játék végén a családok részesei lehetnek egy-egy kirándulásnak.

  Főnyeremény: két napos kecskeméti kirándulás!

  Szeretnénk megkérni mindenkit, hogy a vetélkedőre kizárólag azok regisztráljanak, akik a fent jelzett időszakban részt tudnak venni az összes fordulón, illetve vállalják, hogy további családokat vonnak be a játékba, akikkel később egy csapatot alkotnak.

   

 • 2021. június. 10.
 • Kedves Közönség!

  Idén is megrendezésre kerül a sokak által kedvelt Mozipiknik sorozat! 5 alkalommal fogunk nektek vetíteni, a filmeket ti szavazhatjátok meg! A szavazáshoz létrehoztunk egy kérdőívet, ezen összesen 12 film közül tudtok válaszatni! Az 5 legtöbb szavazatot kapott filmet láthatjátok majd a Makovecz téren!

  #mozi #mozipiknik #aművelődésháza #Sárospatak

  A kérdőív linkje:

  https://forms.gle/HreZ3xiXke1bbtpCA

  Patak neve kötelez

 • 2021. június. 04.
 • A fenti címmel jelent meg cikk A Művelődés Háza és Könyvtára tevékenységéről a Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában álló Szín – Közösségi Művelődés országos közművelődési folyóirat 26/1. lapszámában. A kiadvány összegzi az elmúlt évtized minőségügyi történéseit, bemutatja a közművelődés minőségfejlesztési folyamatát, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj elismerésben részesült intézményeket. A tíz évvel ezelőtt elindított minőségfejlesztési rendszer számos újdonsággal szolgált a szakma számára, amelyben minőségfejlesztési szakemberek, az ágazati minisztérium közművelődési főosztályának munkatársai, közművelődési szakértők és audito rok egyaránt sokat dolgoztak.

  A sárospataki intézmény két ízben – 2014 és 2018-ban – kapta meg a három évig érvényes Minősített Közművelődési Intézmény Címet. Az elmúlt egy évtized alatt több mint 50 intézmény részesült az elismerésben, közülük 18 kapott bemutatkozási lehetőséget a most megjelent tematikus kiadványban. A cikket az alábbiakban olvashatják.

 • 2021. június. 02.
 • A Makovecz Imre Alapítvány látogatása Sárospatakon

   

  A Művelődés Háza és Könyvtára felújított épületében a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait fogadta a város és az intézmény vezetése az elmúlt hét végén. A találkozón részt vett Szabó Marianne Munkácsy Mihály-díjas textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Pál a kuratórium elnöke, Makovecz Anna festő, grafikus, Sáros László György DLA tervező, dr. Komáromi Éva a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, Kocsi László a kivitelezést végző ÉPSZER Zrt. vezetője, Kocsis János műszaki ellenőr.

  Aros János polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújítás folyamatában részt vettek és azt anyagi forrásokkal, munkájukkal segítették.

  Csatlósné Komáromi Katalin az intézmény igazgatója részletesen bemutatta az elmúlt évek történéseit, kiemelve azokat a mérföldköveket, amelyek a 2016 decemberében megjelent kormányhatározat óta történtek. Az említett dokumentumban jelent meg először, hogy a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló határozatban foglaltak szerint 1.300.000.000 forint támogatásból sor kerülhet A Művelődés Háza és Könyvtára épületének felújítására. A döntést követően hosszú idő telt el az első munkálatokig, ezen idő alatt Sáros László György vezetésével elkészültek a tervezési dokumentumok és ezek alapján bővült a rendelkezésre álló forrás is. Az ÉPSZER Zrt. 2019 májusában kezdte meg az épület felújítását, ami sok nem várt fordulatot hozott. A műszaki átadás-átvétel 2021 márciusában zajlott. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a város lakóival közösen már nagyon várják a visszaköltözés időpontját. A vendégek minden zugát bejárták az épületnek, tájékoztatást kaptak a műszaki paraméterekről, a kivitelezés körülményeiről, a megváltozott épületgépészeti rendszerekről. Közösen elemezték a több mint harminc éves használati tapasztalatból eredő funkcióváltozásokat. A séta alatt több anekdota és történet hangzott el Makovecz Imréről, a család sárospataki élményeiről. Szabó Marianne felidézte az épület alsó folyosóján található textilmunkájának, a „szem” elkészültének és elhelyezésének történetét.

  A kuratórium tagjait megelégedéssel töltötte el, hogy a kivitelezők minőségi munkát végeztek, az üzemeltetők pedig kellő gondossággal jártak el a beruházás során. Mindannyian abban bíznak, hogy a Makovecz életmű e jelentős alkotása továbbra is meghatározó szerepet tölthet be a város, a járás kulturális életében.

  A vendégek látogatást tettek az Árpád Vezér Gimnázium épületében is, melynek felújítása folytatása lehet a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló határozatban foglaltaknak.

  Gyereknapi Kölyökbuli  

 • 2021. június. 02.
 • A Művelődés Háza és Könyvtára május utolsó vasárnapján szervezte meg a hagyományos Gyereknapi Kölyökbulit. A változékony időjárás miatt az Újbástya Rendezvénycentrum szolgált a program helyszínéül. Délelőtt a már jól ismert Ringató szórakoztatta a kisbabákat és anyukákat Novák-Tóth Györgyi vezetésével, ezt követően pedig mozgásfejlesztő játékok kipróbálására volt lehetőség.

  A délután hangulatát az érdeklődők száma, illetve a gyermekek önfeledt játéka igazolta. Ugyan a meghirdetett rajzverseny aszfalt helyett papíron zajlott, így is számos jelentkező munkáját értékelhették a zsűri tagjai.

  A szülők és gyermekek szórakozását egyedi készítésű fa alapanyagú játékpark fejlesztő és ügyességi feladatai, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások egyaránt biztosították. A Foltos Pille Kör játszóháza ismét generációk találkozására adott alkalmat, illetve örömünkre szolgált, hogy Újlaki Csaba bácsit is köreinkben köszönthettük. A sárospataki nevezetességek képeiből készített színező kreatív lehetőséget nyújtott a város hangulatának képzeletbeli alakítására.

  Záró programként az Apnoé zenekar ültetett koncertjét hallhatták a vendégek, amely interaktív módon szórakoztatta a nagy létszámú közönséget. A zenészek Kincskereső Kisködmön című mesés zenejátékát Lackfi János szövegei alapján dolgozták fel. Bár az idei gyermeknapon az időjárás nem volt a barátunk, ez nem befolyásolta a gyermekek vidám, felszabadult játékát.

  Reményeink szerint az év folyamán számos rendezvény keretein belül gazdagodhatnak élményekkel vendégeink.

  Ajánló:

   A Művelődés Háza és Könyvtára
   3950 Sárospatak
   Szent Erzsébet utca 3.
   Tel: 47/513-151
   Fax: 47/311-811
   Email: info@amuvelodeshaza.hu

  PROGRAMNAPTÁR

  HÍRARCHÍVUM