szolo-028A Művelődés Háza és Könyvtára a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat nyitó eseményeként 22. alkalommal rendezte meg január 18-án a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált.

A rendezvényre a szlovákiai Buzitáról, a romániai Nagykárolyból, Encs, Szerencs Sárospatak városokból és azok környezetéből összesen 68 gyermek jelentkezett, két korosztályban. A versenyző gyermekek kötelező táncként Vág és Garam menti táncokat mutattak be, a szabadon választott táncok anyagát pedig szinte az egész magyar nyelvterület táncanyagaiból válogatták, Mezőségtől Somogyig, Dél-Alföldtől Gömörig. Aközelben lakó gyermekek már 17-én délután próbáltak a fesztiválzenekarral, amely idén is a kiváló Szikes zenekar volt. 18-án délelőtt a távolabbról érkezetteknek volt lehetősége próbálni, majd kora délután kezdődött a verseny, amelyet országosan elismert szakemberekből álló zsűri értékelt. A zsűri tagjai Kis Demeter Erika és Kis István a budapesti Bem Együttes művészeti vezetői, valamint Tiszai Zsuzsanna a debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja voltak.

A versenyt követően a zsűri az eredmények eldöntésére visszavonult, ez alatt „Itt a farsang áll a bál” címmel szórakoztató műsort láthattak a versenyzők és érdeklődők, amelyben közreműködött a Szikes Zenekar, a Bodrog Néptáncegyüttes, és a Kuttyomfitty társulat.

A rendezvényen Örökös Zempléni Kalárist nyert Haskó Leila ( Farkas Ferenc AMI, Sárospatak) , Örökös Zempléni Bokrétát nyert Polgár Sándor Bendegúz (Szent László Isk. Encs)

Zempléni Kalárist nyertek: Nagy Dóra, Molnár Dorina és Vitányi Csenge (Farkas Ferenc AMI, Sárospatak), Ignácz Dorina, Kovács Panna, Jaskó Hanna és Mózes Orsolya (Szent László Isk. Encs)

Zempléni Bokrétát nyertek: Rák Zoltán és Ambrus Bonifác  (Farkas Ferenc AMI, Sárospatak), Jászter-Kun Csaba,Kubik Balázs Ádám és Kapitány Kristóf ( Bokréta Műv. Isk. Sátoraljaújhely), Sopronyi Nándor (Rekettye Kulturális Egyesület, Nagykároly), Stomp Bence Áron (Rákóczi Zsigmond Isk. Szerencs) Juhász Martin (Szent László Isk. Encs),

Különdíjat nyertek: Stefán Luca, Ignácz Hanna, Kmecko Bianka,Szendrei Dóra, Kovács Dalma, Molnár Panna, Virág Vanda, Szabó Tessza, Kádár Lili, Makranczi Mária, Vinkler Violetta, Ádám Levente, Butkai Gergely, Révész Benedek, Fekete Szabolcs, Tóbiás Szabolcs, Nagy Dávid, Mundér András Levente, Molnár Sándor, Lesó Ákos

Képek