punkosd-192A Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai 26. alkalommal szervezték meg a Pünkösdi Gyermektánc Találkozót, amely a térség legnagyobb és legrangosabb gyermektáncos eseménye. Idén az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, hiszen minden program szabadtéren – a várnegyed különböző pontjain, s a Szent Erzsébet ház udvarán – zajlott.

A pünkösdi népszokások is megjelentek ezen a napon, elsőként a pünkösdi király-választás, játékos vetélkedőkkel. A hat állomáson – az Újbástya kazamatájában, a Szent Erzsébet Ház bejáratánál, a Farkas Ferenc AMI táncépületében, a Várudvaron, az Ágyúdombon, a Várárokban – ügyességi és szellemi feladatokat kellett a csapatoknak megoldani. A Bodrog Néptáncegyüttes s a Csimpolya Ifjúsági Csoport táncosai segítettek a vetélkedő lebonyolításában, amelyen 27 csapat, mintegy 170 gyermek vett részt, háromszor annyian, mint az előző évben.

A vetélkedő, majd a megnyitó után került sor a néptáncbemutatókra, amelyen rekord számú táncos – kb. 330 gyermek – vett részt. Ebben pünkösdi királyné -járás, s egyéb pünkösdi szokások mellett számos magyarországi, felvidéki és erdélyi tájegység tánca jelent meg. Két szlovákiai vendégcsoport mellett Sátoraljaújhelyből a Dobogó, a Zubogó és az Ördögszekér gyermektánccsoportok, Miskolcról a Szinvavölgyi Prücskök Néptáncműhely, valamint a Szinvavölgyi Aprók Néptáncműhely táncosai, vajdácskáról a Kaláris Gyermektánccsoport tagjai, Sárospatakról a Farkas Ferenc AMI Pacurka, Csimpolya, Pitypang csoportjai, összesen 11 gyermek és ifjúsági korosztályú művészeti közösség szórakoztatta a közönséget. A programra többszázan voltak kíváncsiak, teljesen megtelt a Szent Erzsébet Ház udvara.

A néptánc műsort követően került sor a pünkösdi király-választás eredményhirdetésére, majd a gyermekbálra. Itt kapták meg résztvevő gyermektáncosok az uzsonnát, népi kézműves foglalkozáson és táncházban vettek részt, Sőrés Rozi meséit hallgathatták, s a Bodrog Néptáncegyüttes műsorán a Bodrogköz tánckultúrájába nyertek betekintést.

 

 

 

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.