szolo-156Kivételes zenei élményben volt része annak az örvendetesen nagy létszámú közönségnek, akik január 20-án a Sarokbástyában meghallgatták a Kamarazenei bérlet esedékes koncertjét.
Az élmény nemcsak az előadóknak, hanem az elhangzott műveknek is köszönhető.
A műsoron két, a XX. század elejéről datált kamaramű szerepelt, Kodály Zoltán és Maurice Ravel hegedűre és gordonkára írott műve. Mindkét mű rendkívül nehéz technikailag és ritmikailag is, de az előadók bravúrosan oldották meg a művek megszólaltatását.
Az előzetesen kiadott műsorhoz képest az előadók személyében változás történt, mert Kokas Katalin hegedűművésznő sajnálatos megbetegedése miatt férje, Kelemen Barnabás hegedűművész játszotta a hegedű szólamot. Így egy Stradivári helyett egy Guarnerius del Gesu hegedű hangjában gyönyörködhettünk, a nem kevésbé neves cseh Homolka által készített bársonyos hangú cselló gyönyörű hangszíne mellett, ahogy ezt a közkívánatra tartott rövid hangszer- ismertetés során Kelemen Barnabás hegedűművésztől hallhattuk. Mindkét hangszer a maga nemében csúcskategóriás, minőségét és értékét tekintve is. A gordonka szólamot a kiadott műsornak megfelelően Kokas Dóra gordonkaművész játszotta, kiválóan.
Minkét művészt ismerősként köszöntötte a közönség, hiszen felléptek már korábban is nálunk.
A nagy sikerű koncert után ráadásként Bartók Béla Román táncok című művéből hangzott el néhány tétel, gordonkán. Külön érdekesség volt, hogy ezúttal a zongora-kíséretet Kelemen Barnabás látta el,- kitűnően.
A nemzetközi zeneéletben is magasan jegyzett művészek rendkívül magas színvonalú koncerttel örvendeztették meg közönségüket. Csak sajnálhatja, aki ezt nem hallhatta.

Kiss József
koncert látogató

Képek