A Cziffra Művészeti Központ Budapesten épülő, a cigányság történetét és kultúráját bemutató intézmény ad ízelítőt várható kínálatából az Újbástya Rendezvénycentrumban nyílt SZÍN(en)ERGIÁK kortárs roma képzőművészek tárlatával.
A kiállítást Novák Péter kultúrmunkás, a Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének tagja ajánlotta a közönség figyelmébe. Novák Péter azt is elmondta, hogy a világhírű Cziffra Györgyről elnevezett központ romák és nem romák számára kíván közösségi teret teremteni. Az Európában is egyedülálló összművészeti intézmény nem kisebb feladatra vállalkozik, mint bemutatni a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét. A cigány kultúrát nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével együtt mutatják be a képzőművészettől a könnyűzenén át a színpadi produkciókig.
Káli-Horváth Kálmán képzőművész rendhagyó tárlatvezetése tette egyedivé a kiállítás megnyitót. Az alkotókról, alkotásokról és rajtuk keresztül a roma emberek titkairól is beszélt a Zemplénhez sok szállal kötődő előadó. A sajátos hangvételű képmagyarázatokat, Karinthy Frigyes: Előszó című versének tolmácsolásával koronázta meg Káli-Horváth Kálmán.
A kiállítás megnyitó zenei közreműködője a Dorco Band volt, akik 2011-ben alakultak azzal a szándékkal, hogy színvonalas élő zenével szórakoztassák a közönséget. Ebből adtak ízelítőt Sárospatakon.
A megnyíló kiállítást október 10-én, különböző gyermek korosztálynak szóló drámapedagógiai foglalkozások, játszóházak egészítik ki.

Képek