dscf2621A Művelődés Háza Kamarakórusa megtisztelő meghívásnak tett eleget, amikor 2017. július 12-16 között résztvett az 57. Nemzetközi Egyházzenei Kórusfesztiválon az olaszországi Loretoban. Megtisztelő volt a meghívás, hiszen a fesztiválon velünk együtt mindössze hat kórus vett részt, ebből hárman Európa egy-egy fővárosát képviselték; Szófia – Pozsony – Róma, s rajtuk és rajtunk kívül Kaunas (Litvánia egykori fővárosa), valamint a taiwani CING-Ye képviseltette még magát.

Mivel  a próba beosztás szerint 12-én du. 15 órakor volt lehetőségünk próbálni a helyi színházban, majd 45 perccel később a Bazilikában, ezért együttesünknek már 11-én el kellett indulni. Hajnaltól du. 3 óráig ugyanis képtelenség busszal megtenni az 1350 km-t. Első éjszakánkat a szép fekvésű Triesztben töltöttük, ahol a délutáni és esti programba többeknek az adriai-tengeri fürdőzés és kastély látogatás mellett még egy rövid városnézés is belefért.  A rövid éjszakai pihenő után hajnalban indultunk az Adria túlsó oldalán fekvő Loretoba, hogy megismerkedjünk a nagy múltú várossal, s részesei legyünk a fesztiválnak. A dombtetőre épült középkori városmag az egykori erődítmény vastag falaival, az ódon utcák és a lenyűgöző főtér már első látásra nagy hatással volt mindnyájunkra. Később ez a hatás csak fokozódott, amikor megismerkedtünk a fesztivál fő helyszínével a Bazilikával, valamint az ebben található Szent Házzal. A Szent Ház falai a Szentföld 1291-es eleste után kerültek Loretoba, majd e köré építették fel a Bazilikát.

A fesztivál során összesen kilenc alkalommal kellett énekelnünk. Két alkalommal másik két kórussal adtunk egy-egy hangversenyt a bazilikában illetve a színházban, majd önálló programmal színesítettük a Karmelita női szerzetes rend apácáinak életét rendházuk kápolnájában. Énekeltünk természetesen a minden kórus részvételével megtartott gála hangversenyen a baziulikában, de voltak szabadtéri fellépések is, pl. a Szent II. János Pál pápa téren a békéért, vagy a fő téren a nemzetek bemutatkozására szervezett programban.

A fellépések mellett minden nap 12-13 óra között az összkari művek próbája zajlott annak érdekében, hogy a fesztivál záró programját jelentő vasárnap délelőtti ünnepi Szentmisén a hat együttes egy kórusként tudja előadni az előre megkapott közös műveket. A közös próbák végül elérték céljukat, mert az ünnepi fesztiválzáró misét az egyesített kórus közreműködése még felemelőbbé, magasztosabbá varázsolta. Úgy gondolom minden közreműködő, résztvevő számára  emlékezetes az a vasárnap délelőtt, mint ahogy kórusunk minden tagja számára az a néhány nap, amit a mindössze Sárospatak nagyságú kisvárosban, Loretoban töltöttünk.  A záró program után ebéd, majd pakolás és kora délutáni hazaindulás következett. A Művelődés Háza Kamarakórusa tagjai sokat dolgoztak azért, hogy méltó módon képviseljék a fenntartó intézményt csakúgy mint Sárospatakot és  Magyarországot.

Köszönet a kórus vezetőjének Dr. Sándor Zoltánnak, aki bízott bennünk, s elhitte, hogy képesek vagyunk felkészülni erre a nem kis feladatra. Köszönet illeti továbbá a fenntartó intézményt, A Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítványt, valamint a  Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát, Nagy Baló Csaba igazgató urat, akik támogatták utazásunkat.

Képek