Mezőség értékeivel ismerkedett meg a sárospataki közönség azon a komplex rendezvényen, amelyet a szamosújvári Téka Alapítvány és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tanárai és diákjai valósítottak meg városunkban.

A Művelődés Háza és Könyvtára meghívására érkezett vendégek nem először jártak Sárospatakon, hiszen a két kulturális szervezet között több éves együttműködés zajlik már 2009 óta. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület tagja a szórványkollégium és a sárospataki intézmény is.

A Mezőség értékeit a helyi tanulók fotóiból készített poszter kiállításon mutatták be, feldolgozva a tájegység történelmét, földrajzát, néprajzi hagyományait és gasztronómiáját. A kiállítás adott keretet azokhoz a rendhagyó tanórai foglalkozásokhoz, amelyek keretében népzenei bemutató, dal és tánctanulás, viselet bemutató és kézműves tevékenység zajlott. Húsvéti tojás készítés és locsoló versek tanulása is színesítette az élményteli programot. Délelőtt három különböző korosztályú iskolai csoport volt részese az egyenként 50 perces eseménynek.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban Tarnavölgyi László, a Wass Albert Kör elnöke ajánlotta a felnőtt közönség figyelmébe a kiállítást. Köszöntőjében hangsúlyozta a Téka Alapítvány és az ott dolgozók nevelő, oktató munkáját, amely valódi nemzetmegtartó tevékenység. Az iskola háttérintézményeként működő Téka Alapítvány Szórványkollégiuma idén 29 mezőségi település 121 diákjáról gondoskodik. Wass Albert szülőföldjéről emlékezve felhívta a figyelmet arra a fáradhatatlan munkára, amely a Mezőség társadalma számára a megmaradás és a fejlődés útját jelenti. Hangsúlyozta, hogy a ma már Nemzeti Jelentőségű Intézmény fontos szerepet játszik abban, hogy a szórványhelyzetet ne hátrányként éljék meg.

Balázs-Bécsi Enikő a Téka Alapítvány igazgatója vetített képes előadással mutatta be az alapítvány tevékenységét, majd Fodor Emőke tanítónő, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum létrejöttét és tevékenységét ismertette. Rariga Imola Beáta a szórványkollégium igazgatója a szülőföldről hozott gasztronómiai elemekre hívta fel a figyelmet. A Mezőség ízei nagy sikert arattak a látogatók körében, hiszen szörpök, sajtok, eredeti recept alapján készült málé és többféle ízű gyümölcslekvár kóstolására nyílt lehetőség. Idősek és fiatalok egyaránt részesei voltak a spontán kialakult örömzenélésnek és táncháznak. A beszélgetések alkalmával újabb kapcsolati hálók alakultak, így az erdélyi partnereinkkel való együttműködésnek hamarosan lesz újabb állomása.

A Mezőségi kiállítás május 3-ig tekinthető meg az Újbástya Rendezvénycentrum első emeleti termében.

Képek