Lakodalmi fotókból nyílt kiállítás a Házasság hete 2020. évi rendezvénysorozat keretében az Újbástya földszintjén.

A Művelődés Háza és Könyvtára harmadik alkalommal csatlakozott az országos programsorozathoz. Idén lakodalmi fotókból és az esküvői vacsorát jellemző tárgyi emlékekből nyílt kiállítás. A vitrinekben kiállított fényképek között 1943-ban készült fekete-fehér fotó éppúgy található, mint a jelenlegi trendet képviselő színes könyv formátumú fotóalbum. Akad olyan fénykép is, amely egy családon belül, több generációt mutat be és vannak tengerentúli szokásokat bemutató képek is. A kiállítást színesíti házassági anyakönyvi kivonat, menyecskei fejkendő, csigacsináló vagy éppen a menyasszonyi tánc fontos kelléke, a zománcos edény.

A lakosság aktivitásával megvalósuló kiállításon Csatlósné Komáromi Katalin igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Darmos István néprajzkutató elevenítette fel a különböző korok lakodalmi szokásait. Előadását Koleszár Gábor vőfély közreműködése színesítette. A kiállítás megnyitót közös koccintás zárta, de volt alkalom finom házi sütemények kóstolására is.

A Házasság Hete programsorozat következő rendezvénye február 12-én 18 órakor kezdődik. Vendégeink: Megyesi Swartz Lúcia operaénekes és Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

Képek

 

 

Csatlósné Komáromi Katalin beszámolója