A Művelődés Háza és Könyvtára Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhelye 2019. július 29. és augusztus 3. között tartotta nyári alkotótáborát az Újbástya Rendezvénycentrumban.

A résztvevőkKoscsó Istvánné hímző, népi iparművész vezetésével ismerkedtek az úri hímzés megvalósításának fortélyaival, a szükséges segédeszközökkel és használatukkal, valamint az öltéstechnikával.
Délelőttönként szakmai előadások színesítették a programot. Kedden Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeumának nyugalmazott igazgatója tartott előadást Az úri hímzés után… címmel megjelenő következő kötetükről. Szerdán a Református Kollégium Múzeumának restaurátor műhelyében,Rádainé Bodnár Katalin a múzeum restaurátora segítségével érdekes flitteres és gyöngyhímzéssel készült úrasztalterítőket tekinthettek meg. Csütörtökön egy felvidéki kiránduláson vettek részt a táborozók, ahol Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter vezetésével megismerkedtek a Felső-Bodrogköz nevezetességeivel.

A tábor népszerűségét jelzi, hogy a helyi hímzőkön kívülGyőrből, Komáromból, Székesfehérvárról, Tatáról és Bajáról is érkeztek vendégek, akik a szakmai programokon túl megismerhették városunk nevezetességeit, betekinthettek Sárospatak történelmébe is.

Szeptemberben a kör folytatja tevékenységét az Újbástya Rendezvénycentrumban, ahol hétfő délutánonként várják az úri hímzés iránt érdeklődőket.

Képek