A „Húzzad édes muzsikásom” elnevezésű táncházi sorozat keretében farsangi táncházat tartott A Művelődés Háza és Könyvtára a Farkas Ferenc AMI táncépületében, a Szikes Zenekar közreműködésével. A mintegy közel félszáz résztvevő a moldvai, baranyai, gömöri, somogyi tánc-és zenei kultúrába kapott betekintést. Voltak, akik újdonságként tanulták egyik-másik táncot, de sokaknak már ismerős volt a tánclépések, vagy a zenekar által megszólaltatott dallamok többsége. A gyermekek számára egy kis táncos játékkal tettük még élvezetesebbé a programot. Mivel táncházunk a farsangi időszakban került megrendezésre, így a népszokásokat sem kerültük ki, farsangi daltanulás után a gyermekek által felöltöztetet – a telet jelképező – kiszebábot kikísérte az udvarra, majd tűzre vetette a táncházi gyereksereg. A rendezvényt a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Esküvői meghívókból nyílt kiállítás az Újbástya Rendezvénycentrumban a Házasság Hete alkalmából.

Az esemény a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat  sárospataki rendezvényeinek egyik eleme is volt. Az intézmény felhívására közel 150 esküvői meghívó érkezett, melyek koronként igen változatos képet mutatnak, hűen tükrözve a házasságkötési ceremóniához kapcsolódó szokásokat és divatokat. Találunk kétnyelvű vagy piktogramokkal ellátott invitáló kártyákat is, de puzzle formátumú vagy 3Ds szemüveggel olvasható, egyedi kreativitást dicsérő alkotás is kiállításra került.

Koleszár Gábor vőfély invitálásával kezdődött a rendezvény. A vőfély rövid verse – egy,  írásban még nem elterjedt- meghívó szövegét tolmácsolta az érdeklődők felé. Csatlósné Komáromi Katalin köszöntője után Dr. Vitányi Eszter Sárospatak Város jegyzője, az anyakönyvi hivatal vezetője az esküvői meghívó történetét ismertette. Előadásában számos érdekes részletre hívta fel a figyelmet, így például arra, hogy 2014 óta már nem az anyakönyvet, hanem úgynevezett esküvői lapot írnak alá az ifjú házasok.

A kiállítás időpontjától számítva a legrégebbi időpontra 1943. április 26-ra invitáló meghívót és 2018. augusztus 18-ra szólót emelték ki a szervezők a tárlat anyagából. Előbbit Gondor- Vécsey Ágnes Klaudia utóbbit Kerékgyártó- Móré Rita adta kölcsön a kiállítás rendezéséhez.

A megnyitó ünnepség pezsgős koccintással, beszélgetéssel zárult.

A szervezők köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik aktivitásukkal hozzájárultak a kiállítás megvalósulásához. Közülük Bogdán Erzsébet volt az  a szerencsés, aki a helyszínen rendezett sorsoláson mozibelépőt nyert.

A kiállítás március 15-ig látogatható az Újbástya Rendezvénycentrum előterében.

 

Rendhagyó világjárók a házasság hete jegyében

A jól sikerült kiállítást és annak megnyitóját követő napon, 16-án került sor a Világjárók klubja következő előadására, Melós nászút címmel. Egy bátor, kreatív ifjú pár hölgy tagja egy vetített képes úti beszámoló keretében megismertette az érdeklődőket Ausztrália távoli tájaival, városaival és lakóival. Rakovszky Zsófia előadásából azt is megtudhattuk, hogy lehet egy ilyen hosszú, majd fél éves utazást önköltségen megvalósítani. A mintegy 120 diából álló vetítettképes előadás egy érdekes, sok szempontból ellentmondásos világot tárt fel előttünk az ausztráliai életről.

Bodrog bál új helyszínen

A Bodrog Néptáncegyüttes életében már hagyomány, hogy a tél vége felé együttesi bált tartanak. Ez a rendezvény szint mindig kapcsolódik a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programsorozathoz. Idén új helyszínre, az Újbástya kiállítótermébe gyűltek össze a táncosok, hozzátartozók hogy a próbák és fellépések adta kereteken kívül is találkozzanak, szórakozzanak, beszélgessenek, táncoljanak. A bál célja nem a támogatás gyűjtés, mint a legtöbb alapítványi , vagy intézményi bálon, hanem a csoportépítés, a közösség erősítése. Ezt szolgálta ezen az estén a zene, a tánc, a közös szórakozás s a tombola is. Ez az esemény volt a Kultúrházak éjjel-nappal idei rendezvénysorozatának záró momentuma városunkban.

 

 

 

 

 

Képek