Az elmúlt hétvégén rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára a Juhászújév Dömötörkor elnevezésű népművészeti rendezvényét.

A rendezvény immár hagyományosan dudaszóval vette kezdetét, Gombos Levente jóvoltából, majd Csatlósné Komáromi Katalin az intézmény igazgatója köszöntötte a határon túli és határon belüli résztvevőket. A rendezvényt Dr. Vitányi Eszter, Sárospatak város jegyzője nyitotta meg hivatalosan. Ezt követte az a kultúrális vetélkedő, amelyre 42 gyermek jelentkezett – a határon túli Kiskövesdről, valamint Sárospatakról, Vajdácskáról, Hercegkútról – és amelyben pásztortáncokkal, pásztor- és betyárdalokkal, valamint pásztor témájú mesékkel mérték össze a gyermekek felkészültségüket, tudásukat. Az eredményhirdetést megelőzően a pásztorok eszközeiből, és viseleteiből összeállított kiállítást nyitotta meg rövid néprajzi előadással Darmos István. Berecz András, ének- és mesemondó kiváló hangulatú, “Aluszol-e jó juhász?” című előadói estjével zártuk a rendezvény első napját. Szombaton a Pásztortáncok pódiuma elnevezésű gyermektánc műsorra került sor, amelyen a sárospataki csoportok mellett határon túli gyermekcsoportokat – szlovákiából a nagyszelmenci Dobogó Gyermektánccsoportot, valamint a buzitai Kelepelők Gyermek Néptáncegyüttest, az Ukrajnai Ungvárról pedig a Karicska Gyermektáncegyüttest – is láthatta a nagyszámú érdeklődő közönség. A gyermekek e műsor után kézművességgel és ügyességi vetélkedőkkel tölthették az időt,  s a Szikes Zenekar közreműködésével táncházas Pásztorbálra is sor került.

  

 

 

 

 

 

A szervezők köszönetet mondanak a rendezvényhez nyújtott segítségért a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Csoóri Sándor Alapnak, valamint a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti iskolának.

Képek