korusfeszt05„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ”

Kodály szavai jutottak eszembe, amikor kórustagként és hallgatóként is résztvettem az I. Sárospataki Kórusfesztiválon. Erre az alkalomra A Művelődés Háza és Könyvtára zeneszerető barátait március 31-április 2-ig.

Énekszótól volt hangos a Református Kollégium Imaterme, a végardói Görögkatolikus templom, a hercegkúti Római katolikus templom és a Sárospataki Bazilika.

A fellépő együttesek: Sárospatakról a Bazilika Laudate Énekegyüttese – Fedorcsák Katalin,  A Gaudium Musici Női Kamarakórus – Kelemen Judit és A Művelődés Háza Kamarakórusa – Sándor Zoltán irányításával. Tokajból Tokaj Város Vegyeskara – Pásztor Istvánné, Hercegkútról a Klang Singkapelle – Baloghné Rozgonyi Antónia, Sátoraljaújhelyről    az Intervox Női Kar – Majorosné Hódossy Ilona, és a Lavotta János Kamarazenekar – Dombóvári János, Szerencsről a Hegyalja Pedagógus Kórus és Miskolcról a Bartók Kórus, mindkettő Sándor Zoltán karnagy vezetésével.

Az együttesek a gregorián dallamoktól mai szerzőkig évszázadok kórusmuzsikáiból válogattak. Jó volt felfedezni a kórustagok arcán az éneklés és az összetartozás örömét.

A fesztivál sikeréhez a lelkes hallgatóság megnyilvánulásai és a gyönyörű tavaszi napsütés is hozzájárultak.

A háromnapos zeneünnep záró darabja

Mozart: Te Deum laudamusa méltán tükrözte ezt az összetartozást, hiszen négy város együttesei adták elő D. Sándor Zoltán vezetésével.

Így valósulhatott meg Kodály Zoltán óhaja:

„Egy jól szervezett vegyeskar a város egész társadalmát zenei öntevékenységre mozdítja.” Kodály szerint mindennek eredménye a lelki emelkedettség, a boldogabb, igazabb, jobb ember.

Ecsedi Zoltánné

Képek