A Művelődés Háza és Könyvtára

Hírek

 • Publikálva: 2021. április. 01.
 • Publikálva: 2021. március. 24.
 • A Művelődés Háza és Könyvtára közössége megrendülten értesült arról, hogy Dr. Muha Miklós váratlanul elhunyt.

  A táncos generációkat összefogó és nevelő közösségi ember meghatározó szerepet töltött be a város közösségi és kulturális életében. A Bodrog Néptáncegyüttes jeles évfordulóinak szervezésekor, közös ünnepségek lebonyolításakor is meggyőződhettünk fáradhatatlan munkabírásáról, optimista hozzáállásáról. Ezen alkalmakkor minden munkatársunkhoz volt egy-egy kedves szava, humoros története. Sárospatak Város Önkormányzata 2019-ben Ködöböcz József díjjal ismerte el munkáját. Az ott elhangzott életút ismertetővel emlékezünk rá.

  Muha Miklós 1949-ben Sárospatakon született, Miskolcon szerzett gépésztechnikusi oklevelet. Első egyetemi diplomáját már munka és család mellett szerezte, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki karán. További tanulmányai a Budapesti Kertészeti Egyetemen folytak, 1983-ban Kertészeti Tudományok doktora lett.

  Kulturális rendezvények szervezése és finanszírozása témakörben szerzett felsőfokú kulturális menedzser oklevelet. Felső vezetői beosztásai mellett is mindig maradt ideje a családra, valamint a munkahelyi és városi közösségi életben való részvételre. Mindig kész volt arra, hogy tudásával, tapasztalatával Sárospatak város hírnevét öregbítse.

  1969-1982-ig, 13 éven át aktívan táncolt a Sipos György főiskolai tanár által vezetett Bodrog Néptáncegyüttesben. Itt ismerkedett meg a hagyományőrzés fontosságával, a néptánc szépségével és a személyiségformáló hatásaival, a tánc közösségformáló lehetőségeivel. Nagy hatást gyakorolt rá Sipos György egyénisége.

  Muha Miklós a mozgás és a tánc szeretetével családjának is példát mutatott. Mindhárom gyermeke több évig táncolt a Bodrog Néptáncegyüttesben, lánya Réthiné Muha Krisztina pedig hivatásának választotta a tánc tanítását. Ma már unokái is táncot tanulnak.

  14 éven át szervezte és menedzselte a Bodrog Néptáncegyüttes munkáját, külföldi belföldi fellépéseit. 2000-től a Bodrog Néptáncegyüttes Sárospatak Egyesület elnöke volt.

  1998-ban megalapította  és azóta is működtette a jelenleg Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola néven ismert intézményt. A településeken több száz diák néptáncot, társastáncot, moderntáncot és balettet tanulhat. Vezetése alatt hatékony együttműködéseket alakított ki Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Románia művészeti iskoláival.

  Az iskola fenntartója a Sipos György Alapfokú Művészet Oktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöki tisztségét látta el Dr. Muha Miklós.

  A felsorolt sokrétű tevékenység, a hosszú időn át a közösségért végzett munka, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola megalapítása és fenntartása, a város kulturális életében betöltött szerepe alapján kapta meg 2019-ben a Ködöböcz József díjat.

  Emlékét tisztelettel megőrizzük.

 • Publikálva: 2021. március. 12.
 • Publikálva: 2021. március. 12.
 • Tisztelt Sárospatakiak! Kedves Látogatóink!

  2021 tavaszán súlyos világméretű járvány terjedésével küzd országunk és városunk. Az emberi élet, illetve az egészség megőrzése érdekében tett intézkedések és szabályok betartása teszi ki mindennapi feladataink javát. A nehéz hetekben és napokban megszokott tavaszváró ünnepeink háttérbe szorulnak.

  Immáron második év, amikor az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire nem személyes jelenlétre épülő közösségben emlékezünk, hanem a korábbiaktól eltérő formában. Intézményünk több, kisebb programelemmel irányítja a figyelmet a 173 évvel ezelőtti eseményekre abban a reményben, hogy ha rövid időre is, sikerül a gondolataikat történelmünk dicsőséges és tanulságos szakaszára terelni. Napjaink hősei előtt éppúgy tisztelgünk, mint a XIX. század nemzeti nagyjai előtt.

  Fogadják szeretettel képes összeállításunkat az elmúlt évek ünnepeiről, a Bodrog Néptáncegyüttes tagjainak műsorszámát, valamint kövessék a StreetQuiz játékunk harmadik, egyben ünnepi fordulóját.

  Tisztelettel:

  Csatlósné Komáromi Katalin

  Bodrog Néptáncegyüttes műsora:

   

   

  Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára,a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei és a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely Koscsó Istvánné népi iparművész vezetésével 7. alkalommal rendezi meg nyári alkotótáborát az úri hímzés iránt érdeklődők számára.

  A tábor időpontja: 2021. augusztus 2-7.

  A tábor témája: Motívumok és jelentésük, alkalmazásuk

  Előadást tart Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeumának nyugalmazott igazgatója.

  A tábor ideje alatt lehetőség nyílik eredeti darabok megtekintésére és a restaurátori munka megismerésére Rádainé Bodnár Katalin textilrestaurátor segítségével.

  Az előadások a délelőtti órákban zajlanak, délutánonként gyakorlatban ismerhetik meg az érdeklődők az úri hímzés megvalósításának fortélyait Koscsó Istvánné hímző, népi iparművész segítségével. Csütörtökön szakmai kirándulást szervezünk.

  Az előadások és a szakmai foglalkozások helyszíne az Újbástya Rendezvénycentrum emeleti terme.

  Részvételi díj: 12.000Ft, mely nem tartalmazza a kirándulás, a szállás és étkezési költségeket.

  Ezek az épületek a városközpontban helyezkednek el, parkolás is megoldható.

  Jelentkezési határidő: 2021. június 30.

  Jelentkezni lehet: A Művelődés Háza és Könyvtára telefonszámán: 06/47 311-811

  Koscsó Istvánnénál: 06 20/496 7826

  e-mailcímen: info@amuvelodeshaza.hu

  koscsone.zsuzsi@gmail.com

  A részletes programot később küldjük el az érdeklődőknek!

  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

   

  Csatlósné Komáromi Katalin

  A Művelődés Háza és Könyvtára

  igazgatója

   

  Koscsó Istvánné

  Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely

  vezetője, szervező

  Ajánló:

   A Művelődés Háza és Könyvtára
   3950 Sárospatak
   Szent Erzsébet utca 3.
   Tel: 47/513-151
   Fax: 47/311-811
   Email: info@amuvelodeshaza.hu

  PROGRAMNAPTÁR

  HÍRARCHÍVUM