A Művelődés Háza és Könyvtára

Hírek

F E L H Í V Á S

 • Publikálva: 2019. május. 21.
 • Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhelye, Koscsó Istvánné népi iparművész vezetésével 5. alkalommal rendezi meg Nyári Szakmai Alkotótáborát az úri hímzés iránt érdeklődők számára.

  A tábor témája: Recebetét készítése és az Úri hímzéssel való összedolgozása

  – Könyvbemutató

  -Török Szofiról előadás

  – Kirándulás

  A tábor ideje alatt lehetőség nyílik eredeti darabok megtekintésére és a restaurátori munka megismerésére Rádainé Bodnár Katalin segítségével.

  Az előadások a délelőtti órákban zajlanak, délutánonként a gyakorlatban ismerhetik meg az érdeklődők az úri hímzés megvalósításának fortélyait, Koscsó Istvánné hímző, népi iparművész segítségével.

  A tábor 2019. július 29. és augusztus 3. között kerül megrendezésre.

  Helyszín: Újbástya Rendezvénycentrum (Sárospatak, Szent Erzsébet út 3.)

  Részvételi díj: 16.000 Ft

  Jelentkezni lehet: A Művelődés Háza és Könyvtára telefonszámán 06/47 311-811, vagy

  Koscsó Istvánnénál 06 20/496 7826

  e-mail címen: amuvelodeshaza@gmail.com

  koscsone.zsuzsi@gmail.com

  A részletes programot később küldjük el az érdeklődőknek!

  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  Sárospatak, 2019. május 21.

  ByeAlex és a Slepp koncert

 • Publikálva: 2019. május. 02.
 • Április 30-a évek óta egy fix dátum a sárospataki fiatalok körében, hiszen ilyenkor rendre valamelyik népszerű hazai zenekar ad koncertet a vízikapunál. Így volt ez 2019-ben is, a nem túl kellemes időjárás ellenére folyamatosan megtelt a koncerttér, mindenki egy valakire várt. ByeAlex és a Slepp koncertre gyülekeztek a fiatalok.

  Egyfajta köszönet a fiataloknak szóló koncert – mondta a város polgármestere. Aros János kiemelte, a diákévek alatt számos közösségi rendezvényen állnak helyt a fiatalok, jó tanulmányi és sport eredményeket értek, egyéni teljesítményükkel összességében Sárospatak hírnevét is öregbítik, ezért is döntöttek úgy évekkel ezelőtt, hogy minden ballagás előtt egy ifjúsági koncerttel ajándékozzák meg a diákságot.

  Az időjárás kevésbé volt tavaszias, a hangulat azonban mindent felül múlt. ByeAlex és a Slepp első perctől az utolsó elköszönésig fantasztikus hangulatot teremtettek. ByeAlex a koncertet követően elmondta, míg Sárospatakra tartottak jégesőben is haladtak autójukkal, így féltek, nehogy elmaradjon a koncert. Idén ez volt az első szabadtéri koncertünk és ez nagyon jól sikerült – mondta ByeAlex, hozzátéve, hogy először jártak Sárospatakon, de reméli nem utoljára.

  (http://sarospatak.hu)

  Képek

 • Publikálva: 2019. április. 26.
 • Szalonna és Bandája koncert volt az Újbástyában

 • Publikálva: 2019. április. 17.
 • szalonna-koncert09A Művelődés Háza és Könyvtára regionális népzenei koncertsorozatát márciusban Berecz András estjével nyitotta, s április 15-én a sorozat Szalonna és Bandája koncerttel folytatódott. Zsúfolásig megtelt hat órára az Újbástya konferenciaterme, sok zeneszerető, ismerős és zenész volt kíváncsi az előadásra. Pál István Szalonna, zenésztársaival és vendégével – édesapjával, Pál Lajossal- egyrészt fület gyönyörködtető zenekari hangzást, tartalmas népzenei összeállításokat hozott ezen az estén, másrészt humorával, közvetlenségével kiváló hangulatot teremtett. A közönség soraiban a sárospatakiak mellett többek között Nagykállóból, Nyíregyházáról, Erdőbényéről, Bodrogolasziból, Cigándról, Vámosújfaluból, Sátoraljaújhelyből, Mikóházáról érkezett vendégek is voltak, így igazolva látják a szervezők azt a célt, hogy a kiváló népzenei előadók itteni koncertjei a városunk lakossága mellett a régióban élők számára is tartalmas szórakozást nyújtanak.

  A sorozat következő fellépője az Újbástyában május 14-én a Zagyva Banda lesz, a „Fölszállott a Pávában” megismert Fundák-Kasza Lili énekessel.

  Szalonna és bandája koncertet, valamint a teljes Regionális népzenei koncertsorozatot a Csoóri Sándor Alap támogatja.

   

  Képek

  Mezőségi Nap

 • Publikálva: 2019. április. 12.
 • Mezőség értékeivel ismerkedett meg a sárospataki közönség azon a komplex rendezvényen, amelyet a szamosújvári Téka Alapítvány és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tanárai és diákjai valósítottak meg városunkban.

  A Művelődés Háza és Könyvtára meghívására érkezett vendégek nem először jártak Sárospatakon, hiszen a két kulturális szervezet között több éves együttműködés zajlik már 2009 óta. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület tagja a szórványkollégium és a sárospataki intézmény is.

  A Mezőség értékeit a helyi tanulók fotóiból készített poszter kiállításon mutatták be, feldolgozva a tájegység történelmét, földrajzát, néprajzi hagyományait és gasztronómiáját. A kiállítás adott keretet azokhoz a rendhagyó tanórai foglalkozásokhoz, amelyek keretében népzenei bemutató, dal és tánctanulás, viselet bemutató és kézműves tevékenység zajlott. Húsvéti tojás készítés és locsoló versek tanulása is színesítette az élményteli programot. Délelőtt három különböző korosztályú iskolai csoport volt részese az egyenként 50 perces eseménynek.

  Az Újbástya Rendezvénycentrumban Tarnavölgyi László, a Wass Albert Kör elnöke ajánlotta a felnőtt közönség figyelmébe a kiállítást. Köszöntőjében hangsúlyozta a Téka Alapítvány és az ott dolgozók nevelő, oktató munkáját, amely valódi nemzetmegtartó tevékenység. Az iskola háttérintézményeként működő Téka Alapítvány Szórványkollégiuma idén 29 mezőségi település 121 diákjáról gondoskodik. Wass Albert szülőföldjéről emlékezve felhívta a figyelmet arra a fáradhatatlan munkára, amely a Mezőség társadalma számára a megmaradás és a fejlődés útját jelenti. Hangsúlyozta, hogy a ma már Nemzeti Jelentőségű Intézmény fontos szerepet játszik abban, hogy a szórványhelyzetet ne hátrányként éljék meg.

  Balázs-Bécsi Enikő a Téka Alapítvány igazgatója vetített képes előadással mutatta be az alapítvány tevékenységét, majd Fodor Emőke tanítónő, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum létrejöttét és tevékenységét ismertette. Rariga Imola Beáta a szórványkollégium igazgatója a szülőföldről hozott gasztronómiai elemekre hívta fel a figyelmet. A Mezőség ízei nagy sikert arattak a látogatók körében, hiszen szörpök, sajtok, eredeti recept alapján készült málé és többféle ízű gyümölcslekvár kóstolására nyílt lehetőség. Idősek és fiatalok egyaránt részesei voltak a spontán kialakult örömzenélésnek és táncháznak. A beszélgetések alkalmával újabb kapcsolati hálók alakultak, így az erdélyi partnereinkkel való együttműködésnek hamarosan lesz újabb állomása.

  A Mezőségi kiállítás május 3-ig tekinthető meg az Újbástya Rendezvénycentrum első emeleti termében.

  Képek

  Ajánló:

   A Művelődés Háza és Könyvtára
   3950 Sárospatak
   Szent Erzsébet utca 3.
   Tel: 47/513-151
   Fax: 47/311-811
   Email: info@amuvelodeshaza.hu

  HÍRARCHÍVUM