A Művelődés Háza és Könyvtára

Hírek

5-7Már több éves hagyomány, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára nem csak népművészeti, de közművelődési táborokat is szervez. Idén az ifjúsági korosztály számára Középkori Művészeti Táborra került sor augusztus 23-27 között az Újhutai Ifjúsági Táborban. Az évente más-más korszakot – középkort, Rákóczi korát, reformkort – feldolgozó táborban a művészetekre – táncra, zenei kultúrára, olykor irodalomra -, a tárgyi kultúrára – viseletekre, fegyverekre, építészetre-, és a harcászati hagyományőrzésre teszik a hangsúlyt a szervezők. Ennek megfelelően idén a középkori viseletkultúrával, középkori tánckultúrával, a középkori hangszerekkel – lantfélékkel, dobokkal-,  és fegyverekkel ismerkedtek a táborlakók, foglalkoztak íjászattal, lovagi illemmel és harcászattal, középkori eredetű sportjátékokkal, s felkeresték a regéci várat, ahol az építészettel ismerkedtek. E mellett tábortűz, erdei túra, sportjátékok, szellemi vetélkedők szolgálták azt, hogy ne csak hasznos, de élményszerű is legyen a tábor.
A tábor előkészítésében, lebonyolításában segítséget kaptunk Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaságtól, valamint a Fűzéri Várvédő Egyesület vezetőjétől, Laczkó Pétertől, segítségüket ezúton is köszönjük. A tábor megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Képek

Tisztelt Sárospatakiak, Kedves Látogatók!

 • Publikálva: 2018. augusztus. 24.
 • Mint arról Önök már bizonyára értesültek az idén 35 éves születésnapját ünneplő intézményünk, A Művelődés Háza és Könyvtára épületének felújítási munkálatai hamarosan elkezdődnek.

  A beruházás érinti az épület egész területét, valamennyi szervezeti egységét. Szolgáltatásaink 2018 szeptemberétől a Makovecz házban szünetelnek. A város kulturális életének további zavartalan kiszolgálása érdekében törekszünk az intézményegységek működési feltételeit biztosítani, a megszokott szolgáltatásokat elérhetővé tenni. A jelenleg használt 3300 m2 kiürítése és az új helyszínek kialakítása terveink szerint szeptember hónapban megtörténik.

  Az őszi-téli évad programjait 2018. október 8-tól az alábbi címeken érhetik el.

  • Városi Könyvtár – Eszterházy Károly Egyetem Comenius Campus Sárospatak Eötvös u. 5-7.
  • A Művelődés Háza – Újbástya Rendezvénycentrum Sárospatak Szent Erzsébet út 3.
  • A Mozi – Sárospataki Képtár Szent Erzsébet út 14.

  Megértésüket kérve abban bízunk, hogy a megváltozott körülmények ellenére is látogatói lesznek programjainknak.

  A költözés előtt tisztelettel és szeretettel hívjuk Önöket egy protokollmentes,  jó hangulatú zenés-táncos közös estre, A Művelődés Háza és Könyvtára épületébe, 2018. szeptember 1-jén 19 órára. Kérjük, részvételi szándékukat a portán előzetesen jelezzék, augusztus 30-ig.

  Várjuk mindazokat, akik szeretnének egy régi művházas történetet feleleveníteni, barátokkal koccintani. Az első pohár bort az intézmény állja, további fogyasztás a helyi büfében vagy batyus jelleggel.  A jó hangulatot az Ildi Rider zenekar biztosítja.

   Legyenek vendégeink, búcsúzzunk közösen a Makovecz háztól!

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAMontenegróba, Sutomore településre utazott augusztus elején A Művelődés Háza és Könyvtára fenntartásában működő Bodrog Néptáncegyüttes. A tengerparti településen több éve szervezik a Nemzetközi Folklór Fesztivált helyi és külföldi csoportok részvételével. A pataki táncosok olyan műsorral – többek között nagyecsedi, szilágysági, ördöngösfüzesi és bonchidai koreográfiákkal – készültek a vendégszereplésre, amely látványos és színes, s amely reprezentálja a magyar néptánc kultúra sokféleségét, gazdagságát.

  A fesztiválon több nemzet – pld. Szerbia és Románia – csoportjaival léptek fel, de találkoztak táncosaink egy kalocsai fúvószenekarral is. A csoportok a fellépések mellett zenés, énekes felvonuláson is részt vettek, a tengerparton sétáló rengeteg ember között. Itt táncosaink karikás ostorokkal csináltak jó hangulatot, sokan fényképezték, videózták őket. A fesztivál programjai mellett a tengerpart felfedezésére is jutott idő, s a környező településekkel – például Budva-val, Petrovac-al – is ismerkedtek, s egy tartalmas hajókiránduláson is részt vehettek a Bodrogosok.

  A Bodrog Néptáncegyüttes montenegrói utazását a FRAISA Hungária Kft., az InHold Zrt, valamint Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő támogatta.

  Darmos István

  Képek

  A Zenevonat Szuperkoncert már négy éve járja az országot az LGT legnagyobb slágereivel, illetve a határokon túl is több alkalommal léptek fel sikerrel. A produkció a zenekar klasszikussá vált dalait – Ő még csak 14, Nem adom fel, Zenevonat, Álomarcú lány, A dal a miénk – két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János közreműködésével dolgozza fel.

  Most, július utolsó hétvégéjén Sárospatakra érkeztek. A Makovecz téren közel ezren táncoltak és énekelték közösen a a fellépőkkel a retro slágereket. Veres Mónika “Nika”, Karácsony János, Heincz Gábor “Biga” és a többi énekes fantasztikus hangulatot teremtett a téren. A zenekari kíséretet az Abrakazabra Zenekar látta el, akik Magyarország legnagyobb pop- és rocksztárjaival és számos ma népszerű előadóval dolgoznak együtt folyamatosan.

  (Sárospatak honlap)

  Képek

  A Művelődés Háza és Könyvtára nyári rendezvényei között több szaktábor is található. Már hagyományosan a táborok sorát a Zempléni Népművészeti Tábor nyitja,. amelyet idén Pácinban a Gólyafészek Gyermektáborban rendeztek meg. A táborban több mint negyven résztvevő volt, a táncos gyerekek Budapestről és környékéről, valamint Sárospatakról és környékéről érkeztek. A tábor fő értéke, hogy többféle népművészeti műfajjal találkoznak itt a gyermekek. Idén Sosovica Fanni és Kis István magyarpalatkai táncokat, míg Makai Andrea és Márton Attila paszabi táncokat tanított a gyermekeknek, János Hajnalka népdalénekes e két településhez kapcsolódó népdalokkal ismertette meg a táborlakókat, akik Kovácsné Géczi Julianna és Kovács László segítségével népi kézművességgel is ismerkedhettek. A tábor során népi játékokra – például a település sportpályáján métabajnokságra – is sor került. Mindezek mellett számos hagyományos tábori program – bátorságpróba, tábortűz, játékos vetélkedő, bemutatkozó műsor – biztosította a jó hangulatot.
  A tábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

  Ajánló:

   A Művelődés Háza és Könyvtára
   3950 Sárospatak Eötvös út 6.
   Tel: 47/311-811
   Fax: 47/312-812
   Email: info@amuvelodeshaza.hu

  HÍRARCHÍVUM