A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából, valamint a Házasság Hete 2018. évi programsorozatához kapcsolódva egy igazán különleges, mondhatni, kordokumentumnak megfelelő fotókiállítást szervezett. Céljuk az volt, hogy a házasság intézményét egy kicsit világi oldalról mutassák meg egy olyan profillal, amely a Művelődés Háza intézményi szerepköréhez is közel áll. Így esett a választásuk az esküvői fotókra. Felhívással fordultak a lakosság felé, kérték, hogy küldjenek fotókat azok, akik 1968. augusztusa és 2017. novembere között kötöttek házasságot. Ezeket időrendi sorrendbe rendezték, majd más tárgyakkal együtt egy egyedi kiállítássá szervezték.

„Ahogy érkeztek a fotók, úgy egyre több tárgy és emlék is előkerült, így sikerült régebbi anyakönyveket is kiállítanunk illetve több menyasszonyi ruhát. Láthatóvá vált a képeken, hogy a divat, a viselet, a menyasszonyi csokrok és a hátterek hogyan változtak az évek során. Látszik az is, hogy a műtermi fotózásból a párok egyre inkább a szabadtéri fotózás felé mozdulnak el manapság. Mivel úgy látom, hogy a közönségnek elnyerte a tetszését a kiállítás, így ezt az ötletet jövőre szeretnénk majd kibővíteni és egy másik oldaláról is megmutatni ezt a témát az érdeklődőknek!

A család az emberi közösség, a társadalmi együttélés alapsejtje, legkisebb egysége. A kiállítás megnyitója egy olyan közösségi eseménnyé nőtte ki magát, ami a családoktól indult és a város közösségéig elért, így ez egy nagyon jó kordokumentuma is az elmúlt 50 évnek.” – mondta Csatlósné Komáromi Katalin.

A kiállítás megnyitóján Sikora Attila, a város alpolgármestere így fogalmazott:

„A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, Bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életünket, boldogulásunkat… A ma megnyíló kiállítás egy remek kordokumentum Sárospatak elmúlt 50 éves történelméről. Az itt látható képeken lévő párok voltak azok, akik alakították városunk életét, közösségeit, mindennapjait. Ők és családjaik jelentették és jelentik azt a s közösséget, amit úgy hívunk, hogy Sárospatak.” – fogalmazott az alpolgármester.

A megnyitón emléklapot vehetett át az a két házaspár, akik a legrégebbi fotókat küldték be. Így az 1968-ban házasságot kötő Újhelyi Mária és Eiben György, valamint Veres Margit és Csizmár István házaspárok.

Az eseményt szavalatával színesítette Donkó József és Livjákné Várhegyi Zsuzsanna, Sajószegi Gábor gitárkísérettel adott elő egy dalt, illetve Darmos István különleges vőfély gondolatai, aki beharangozta a kiállítás megnyitó végén érkező a hatalmas esküvői tortát és pezsgős koccintást is, mellyel a Művelődés Háza és Könyvtára kedveskedett a vendégeknek. Gombos Levente közreműködésével és technikájának köszönhetően pedig a jelenlévők friss közös képeket is készíttethettek magukról, melyeket a későbbiekben A Művelődés Háza közösségi oldalán tekinthetnek majd meg!

A szervezők mindenkinek köszönik, akik hozzájárultak a kiállításhoz.
Külön köszönet a közreműködőknek és a támogatóknak: Sárospataki Nyomda, Kövér Cukrászda, Gombos Levente, Nosztalgia Virágszalon.

Az esküvői kiállítás március 16-ig tekinthető meg A Művelődés Háza és Könyvtára emeleti társalgójában.

(Sp. honlap)

Képek