szinhaz03

A tavaszi évad első előadására február 21-én került sor. Az est folyamán Orbók Attila:Nem válok el! című vígjátékát láthattuk, az Éless-Színtársulat előadásában, Éless Béla és Koncz Gábor közös rendezésében. „A Nem válok el! olyan komédia, amin látszik, szerzője nem csupán jó tollú, de kiváló dramaturgiai érzékkel megáldott író. Nem egyetlen színészre írta a darabot, külön odafigyelt arra is, hogy a fellépő színészek mindegyikének megfelelő súlyú szerepe legyen. Ha a vígjáték felszínére pillant csak a néző, akkor nem lát mást, mint egy társasági darabot, egy kis gyorsan elpattanó buborékot, amin pompásan lehet szórakozni, jóízűen hahotázni, de ha a mélyebb, mögöttes tartalmat is észreveszi, akkor rögtön más a helyzet. Meglátja a kispolgári erkölcs viszonylagosságát, lazaságát, az emberi kapcsolatok ürességét, a nyereségvágyat meg a köpönyegforgatást. De nem az a vígjáték elsődleges célja, hogy lerántsa a leplet a „burzsoázia” álságos, hazug mivoltáról, hanem a közönség jókedvre derítése, megnevettetése. Olyan jellem- és helyzetkomikumok sorozatára épült a darab, ami alaposan igénybe vette a publikum minden egyes tagjának a rekeszizmát, ugyanis az első perctől kezdve az utolsóig végigkacagta az előadást.”

A darab végén Aros János polgármester és Csatlósné Komáromi Katalin intézményvezető köszöntötte Nyertes Zsuzsa és Koncz Gábor színművészeket, akik a korábbi években A Művelődés Háza és Könyvtára által alapított Pécsi Sándor díjban részesültek.

Köszönjük a nagy érdeklődést és reméljük, sorozatunk következő előadása ismét felkelti a figyelmüket. Vendégünk a Kassai Thália Színház, Goldoni-Mikó-Ferkai: Mirandolina, te drága – zenés komédiájával. Carlo Goldoni közkedvelt Mirandolinája, a sármos, hol bájosan bumfordi, hol karcosan éles, hol melankolikusan rezignált, hol harsányan mulattató hangvételű komédia. A darab egyértelműen az olasz mester klasszikusa, de Ferkai Tamás átiratának a lényege, hogy még pergősebb, még fordulatosabb lett a cselekmény, a prózai szöveget pedig Mikó Istvánnal karöltve fülbemászó, mediterrán hangulatú dallamokkal dúsították.

 

Képek