A táboridőpontja: 2018 július 30-augusztus 4 ig.

A tábor témája: Az úrasztal közepek mintakincse, feliratok, jelentőségük. Recebetétek használata és elkészítése a Református Kollégium Múzeumában található úrasztal terítők alapján.

Július 30. hétfő

Délelőtt érkezés, regisztráció, a költségek befizetése és a szállás            elfoglalása.

Helyszín: A Művelődés Háza aulája

14.00-18.00  Tábornyitó

Ismerkedés egymással. Ismerkedés az úri hímzés motívumkincsével, a szükséges segédeszközökkel és használatukkal, valamint az öltéstechnikával. Hozott, vagy a helyszínen vásárolható terítő hímzésének elkezdése.

Vezető: Koscsó Istvánné hímző, népi iparművész

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

Július 31. kedd

9.00-12.00  A Sárospataki Református Kollégium Múzeumának úrasztali terítőinek középmintái, motívumkicsének üzenete, felíratok és azok elhelyezése. Előadó: Pocsainé Dr Eperjesi Eszter a Református Kollégium Múzeumának igazgatója lelkész-etnográfus.

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

ebéd

14.00-18.00 Az úrihímzésre jellemző öltéstechnika tanulása és gyakorlása.

vezető: Koscsó Istvánné

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

Augusztus 1. szerda

9.00-12.00 Az elkészült hímzések tisztítása, tárolása és állagmegóvás. Rece hímzések a múzeum úrasztal terítőin, a recebetétek összedolgozása az alapanyaggal. Eredeti darabok megtekintése.Előadó: Rádainé Bodnár Katalin, a múzeum restaurátora.

Helyszín: A Református Kollégium Múzeumának restaurátor műhelye.

ebéd

14.00-18.00 Az öltéstechnikák gyakorlása.

vezető: Koscsó Istvánné

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

Augusztus 2. csütörtök

8.00-20.00 Autóbuszos kirándulás Putnok, Gömörszöllős, Kelemér, Ragály, Zubogy vagy Rudabányára. A Putnoki Múzeumban tanulmányozzuk a rece készítés fortélyait, ebéd Gömörszöllősön, a helyben készített házi sütemény kóstolása és É. Kovács Lászlóné gömöri szőttes gyűjteményének megtekintése. Kelemérben emlékezünk Tompa Mihályra. Előadást tart Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter. Hazafelé Ragályon megnézzük a műemlék református templomot és attól függően, hogy az időnk mennyire engedi a Zubogyi vagy a Rudabányai református templomot is.

Augusztus 3. péntek

9.00-12.00 Hasznos tanácsok a tervezéshez, a minta elhelyezéshez és a szélmegoldásokhoz. A megismert öltéstechnikák gyakorlása.

Előadó: Koscsó Istvánné

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

ebéd

14.00-18.00 Öltéstechnika gyakorlása, igény szerint tervezési gyakorlat.

Vezető: Koscsó Istvánné

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

Augusztus 4. szombat

9.00-12.00  Kis kiállítás a tábor ideje alatt készült munkákból. Fórum: vélemények,             észrevételek, javaslatok. Öltéstechnikák gyakorlása.

Vezető: Koscsó Istvánné

Helyszín: A Művelődés Háza klubterme

Táborzárás, hazautazás.

 

Kedves Alkotók!

A tábori foglalkozások keretében lehetőség nyílik eredeti múzeumi darabok megtekintésére, így az eredeti alapanyag, színezés és öltéstechnika megismerésére, valamint a motívumok elhelyezésének és a szélmegoldásoknak és összedolgozásoknak a tanulmányozására.

A tábori munkához feltétlenül hozzatok magatokkal hímzőrámát ( ha lehet kis méretűt), vékony hímzőtűt, lehetőleg gömbhegyű tűt (ezzel könnyebb a mintázott laposöltések kivarrása),ollót, megfelelő szemüveget és nyakba akasztható vagy asztalra rögzíthető nagyítót. DMC osztott hímzőből 815 816 bordó, 223 224 225 rózsa, 597 598 v.türkisz, 3809 s.türkisz, 931 932 825 kék, 3051 3052 520 522 831 730 733 zöld, ekrü és fehér szín valamelyikéből 3db-ot a helyszínen megvásárolható előnyomott terítő kivarrásához. Az arany és ezüst hímzőcérna megvásárlására a helyszínen lesz lehetőség, de akinek van, magával hozhatja.

A tábor ideje alatt lehetőség nyílik fakultativ program keretében a Rákóczi Múzeum (vár) megtekintésére, illetve borkóstolásra, valamint az esti programok látogatására.

A tábor részvételi díja 13.000 Ft.

Szállást tudunk biztosítani a Comenius tanítóképző kollégiumában, mely a helyszínhez nagyon közel található három árkategóriában melyet a jelentkezési lapon feltüntettünk.

Meleg étkezésre is lehetőség van. A közeli Makk Hetes étteremben a menü ára 790 Ft, de választani is lehet az elkészített ételekből.

A részvételi díjat a következő számlaszámra kérjük utalni:11734169-15353531-00000000 kedvezményezett: A Művelődés Háza és Könyvtára, a megjegyzéshez írjátok be: Nyári hímzőtábor. A befizetést igazoló másolatot ne felejtsétek el magatokkal hozni, mert a regisztrációnál meg kell majd mutatni.

Szeretettel várunk!

Sárospatak,2018. május 31.

 

Koscsó Istvánné