st kiA Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesülete 2000-óta adja át a Magyar Kultúra Napján a Megyénk Kultúrájáért díjat. Az díjat 2015 január 21-én Stumpf Gábor népművelő vehette át.
A Kultúra Napi megemlékezést a Sajószentpéteri Művelődési Központban szervezte Sajószentpéter Önkormányzata és a Megyei Egyesület. A díjat Stumpf Gáboron kívül – az alkotó közösség kategóriában – sajószentpéteri Freedance 2000 formációs tánccsoport kapta. A díjakat Bordás István a Népművelők Egyesületének elnökségi tagja adta át.
Az egyesület kitüntető díjrendelete szerint: „A kitüntető díj annak a személynek vagy közösségnek adományozható, aki vagy amely Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén, a kultúra ápolása, fejlesztése és közösségi művelődés érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott, illetőleg a kulturális közművelődési hagyomány feltárása és közreadása területen kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el. Különösen a közösségi művelődés a kultúra szervezése, az amatőr előadó- vagy alkotó művészet, illetve ezen tevékenységek segítése terén.”
Stumpf Gábor több mint 30 éve dolgozik népművelőként Sárospatakon. 1991 és 2002 között pedig A Művelődés Háza igazgatója volt. Több mint 15 évig elnökként vezette a Megyei Népművelők egyesületét. Számtalan program, kulturális kezdeményes kötődik a nevéhez Sárospatakon és a megyében egyaránt. Nem csupán „hivatásos”népművelői tevékenysége érdemel elismerést, hanem civilként is mindent meg tett és tesz a hagyományok őrzése és a kultúra teremtése érdekében. Neve összefonódott a Zempléni Fesztivál induló éveivel éppen úgy, mint pünkösdi Szent Erzsébet ünneppel, vagy a város kamrakórusa tevékenységével. Munkájával mindig a minőségi magyar kultúra ügyét szolgálta és szolgálja mai.
Kitüntetéséhez gratulálunk!