Karibi álom kontrasztokkal címel rendezte meg  A Művelődés Háza és Könyvtára a “Köztünk élő világjárók” című sorozat következő előadását az Újbástyában, március 12-én. A program része volt a Képtári beszélgetések a Zempléni Múzsával című rendezvényen belül az EFOP-1.5.3-16-2017-00038 azonosítószámú, Humán szolgáltatások fejlesztése a Tokaj-Sárospatak térségben megnevezésű projektnek.
Az előadó Dr Harsányi Orsolya – aki Sárospatakon nőtt fel, itt járt általános és középiskolába, a Bodrog Néptáncegyüttes táncosa volt, s ma Budapesten él – több különleges helyre – például Indiába és Ceylonba – is eljutott már élete során, ez alkalommal a karibi szigeteken tett látogatásaiból szerzett élményeit fűzte csokorba. Vetített képekkel, és rövid videórészletekkel Bemutatta Nassau és Guadeloupe turisták által látogatott csillogó világát, gyönyörű természeti környezetét, de a szigetek őslakosainak kevésbbé fényűző hétköznapjairól is  felvillantak a képek. Ezekhez képest Kuba, bár szintén gyönyörű természeti környezettel büszkélkedhet, de egy más világ. Az ottani szegénység, a számunkra is meglepő életkörülmények, a zsúfolt lakótelepek a gyönyörű tengerpart közelében, a nálunk veteránnak számító, de ott hétköznapi használatban lévő autópark látványa azt gondolom az ott lévő közönség számára rendkívül érdekes volt. Az előadásban szó volt a szigetek gazdasági helyzetéről, és gasztronómiájáról is, a pénz értékéről, a közlekedési lehetőségekről, és természetesen arról, hogyan lehet eljutni ezekre a távoli helyekre.

Aki eljött ezen az estén az Újbástyába egy élményszerű, színes, gazdag előadást élhetett meg, s egy érdekes, tőlünk távoli világba nyert betekintést.

Képek