dscn3467A IV. Mazsorett és Fúvószenei Találkozó Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében, együttműködve Sárospatak Város Önkormányzatával és a Sárospataki PLASZTIK Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesülettel július 1-én szombaton került megrendezésre.

Az egész délelőtti esős időjárás megkegyelmezett a rendezvénynek és délután már felhő nélküli napsütésben indulhatott a mazsorettek menettánca fúvószenei kísérettel. A menet fél 6-kor indult a Makovecz térről és rövid városközponti figyelemfelhívásukkal sok-sok érdeklődőt vonzottak, hívogattak a térre. A mazsorett csoportok látványos, zenés utcai felvonulását a Derkovits Fúvószenekar kísérte.

A rövid megnyitó és köszöntő után 18 órakor kezdődött a bemutató, amelyre népes számú érdeklődő volt kíváncsi idén is. A Csomasz Brass Band Felsőzsolca és a Derkovits Fúvószenekar a felkérésnek eleget téve gondoskodott a jó hangulatról, számos ismert és kevésbé ismert, fülbemászó dallamot megszólaltatva.

A programban a királyhelmeci „Helmeci Boszorkányok” csoport, a tiszaújvárosi Derkovits Mazsorett csoport, a Vajai mazsorett csoport és a Sárospataki PLASZTIK SE mazsorett csoportjai mutatták be felváltva botos, pomponos, zászlós koreográfiáikat.

E nap szakmai szempontból is fontos volt a mazsoretteknek. A Sárospataki PLASZTIK SE felkérését elfogadta Tóthné Szabó Gabriella mazsorett oktató, a Debreceni Maskara Alapítvány művészeti vezetője, aki a bemutatók végén tanácsokkal, észrevételekkel segítette a csapatok további munkáját.

Szép környezetben – a tér akusztikáját kihasználva – a fúvósok által közvetített zenei csemegéket hallgathatott, remek előadásokat, széles skálájú szerhasználatot, színpompás öltözéket, látványos koreográfiákat láthatott a nagyérdemű közönség, akik között szép számmal voltak Sárospatakra látogató turisták is.

A találkozó célja a mazsorett csoportok közös felléptetése, baráti kapcsolatok kialakítása, az együtt táncolás hagyományának megteremtése, illetve a mazsorett műfaj népszerűsítése. A fúvószenekarok megismerik egymás zenei kultúráját, találkozásuk során tapasztalatokat cserélhetnek és az eddig megszerzett zenei tudásukat megismertethetik a fúvószene iránt fogékony közönséggel. A csoportok megismerik városunkat, szép emlékeket szerezve pozitív élményekkel gazdagodva elviszik Sárospatak jó hírét az ország minden pontjára.

A nagy sikerű találkozó végén a szervezők emlékkupával és emléklappal köszönték meg a fúvószenekarok és mazsorett csoportok közreműködését.

A Művelődés Háza és Könyvtára
Sárospataki Plasztik Kulturális Szabadidő és Sport Egyesület

Képek